Nutričná hodnota

Banány patria medzi najdôležitejšie plodiny na našej planéte. Sú zdravým zdrojom vlákniny, draslíka, vitamínu B6, vitamínu C a rôznych antioxidantov a fytonutrientov. Zároveň sú výborným zdrojom energie.

Sacharidy

Banány sú bohatým zdrojom sacharidov, ktoré sú zastúpené hlavne vo forme škrobu v nezrelých banánoch a cukrov v zrelých. Zloženie sacharidov sa dramaticky mení počas dozrievania. Nezrelé banány obsahujú až 80% škrobu v sušine.  Počas dozrievania sa škrob mení na cukry a úplne zrelý banán ho obsahuje už len 1%. Najbežnejšími druhmi cukrov v zrelých banánoch sú sacharóza, fruktóza a glukóza, ktoré spolu môžu tvoriť aj viac ako 16% čerstvej váhy.

Banány majú relatívne nízky glykemický index (GI) s hodnotami 42-58, podľa stupňa zrelosti. Ten vyjadruje ako rýchlo sacharidy zvýšia hodnotu vášho krvného cukru.

Vláknina

V nezrelých banánoch je vysoké percento rezistentného škrobu, ktoré vaša tráviaca sústava nedokáže stráviť. Keďže zrelé banány obsahujú len asi 1% škrobu, pri trávení nevyvolávajú žiadne ťažkosti. Naopak, vo vašom hrubom čreve je tento škrob premieňaný pomocou kvasenia baktérií na zlúčeniny, ktoré podľa všetkého majú priaznivý účinok na zdravie vašich čriev.

Banány sú tiež dobrým zdrojom iného typu vlákniny – pektínu, ktorého časť je vo vode rozpustná. Práve jeho obsah je jedným z hlavných dôvodov prečo banány pri dozrievaní mäknú.

Draslík

Stravovanie založené na vysokom obsahu draslíka môže viesť k zníženiu krvného tlaku u ľudí s jeho vyššími hodnotami a priaznivo ovplyvňuje zdravotný stav srdca. Zároveň vplýva na správnu funkciu obličiek.

Vitamín B6

Jeden banán priemernej veľkosti môže poskytnúť až 33% dennej odporúčanej hodnoty tohto vitamínu. Ten je skvelý hlavne v období tehotenstva, pretože pôsobí na rozvoj centrálneho nervového systému dieťatka. Pomáha tiež prenášať kyslík do tkanív prostredníctvom hemoglobínu. Odporúčaná denná dávka vitamínu B6 pre tehotné ženy je 1,9mg, takže jeden stredne veľký banán obsahuje približne 21% odporúčaného denného príjmu.

Vitamín C

Ako väčšina ovocia, aj banány sú bohatým zdrojom vitamínu C.

Železo

Banány obsahujú vysoký podiel železa, ktoré má schopnosť stimulovať produkciu červeného krvného farbiva – hemoglobínu. Preto ak trpíte anémiou, určite sa banánom nevyhýbajte! Slúžia ako jedna z prirodzených zásobární železa, ktoré nezaťažia váš žalúdok tak, ako tomu býva v prípade tabletiek.